Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη

Γυναικεία ρούχα, μόδα και η ιστορική τους εξέλιξη.




ΑΠΟ:http://www.e-seleno.gr/index.asp?page=context&tag=gynaikeia%20royxa%20moda%20exelixi


  Η ιστορία του γυναικείου ρούχου και της μόδας γενικότερα ξεκινάει κάπου στο 1000.000 π.χ.  με την εμφάνιση του homo erectus, αυτό το είδος των προγονών μας άρχισε να έχει την ανάγκη του ρούχου ως μέσο προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες και τη φύση, δεν υπάρχουν στοιχεία για την τότε τάση η κάτι σχετικό, γνωρίζουμε όμως ότι από τότε άρχισε να καλλιεργείτε στο μυαλό των γυναικών η εξέλιξη για ότι έχει να κάνει με την ενδυμασία, καθώς η γυναίκα θεωρείτε ότι αναλάμβανε την κατασκευή των οποίων περιβολών της εποχής. Αυτού του είδους οι πρωτόγονες κατασκευές συνεχίσθηκαν ως το 400.000 π.χ.  με την εμφάνιση του homo neaterdal, χωρίς όμως και αυτό το είδος ανθρώπου να εξέλιξη ιδιαίτερα το ρούχο καθώς δεν υπήρχαν και τα κατάλληλα μέσα. Εμείς θα δούμε την εξέλιξη με βάση τον homo sapiens κάπου δηλαδή στο 35.000 π.χ. το είδος δηλαδή που είμαστε και εμείς σήμερα.

  Αυτό λοιπόν το είδος ανθρώπων άρχισε να οργανώνει τις πρώτες κοινωνίες. Από τότε λοιπόν η γυναίκα άρχισε να παίρνει πιο ενεργό ρόλο τα πρώτα δείγματα ρούχων κατασκευάζονταν με βάση το δέρμα των ζωών, έχοντας λοιπόν αυτή τη βάση η γυναικεία φιλαρέσκεια αλλά και οι πρώτες ανάγκες καλλωπισμού οδήγησαν  στις πρώτες τάσεις μόδας. Εδώ λοιπόν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα κολιέ κατασκευασμένα από κοχύλια η πέτρες, τα πρώτα καπελά από φτερά πουλιών καθώς και τα πρώτα αρώματα από την πολτοποίηση των λουλουδιών. Με αυτά λοιπόν τα μέσα οι γυναίκες άρχισαν να δημιουργούν την μόδα της εποχής. Οι άνδρες αρκέστηκαν μόνο στην κατασκευή πανοπλιών και όπλων. Ο ορισμός λοιπόν της γυναίκας ως το ωραίο φίλο έχει τις ρίζες του σ’αυτην την εποχή.

  Με το πέρασμα των αιώνων και μετά από μια κάμψη που είχε η ενασχόληση με τη μόδα ως τον 3οαιώνα μ.χ. λόγω της ενασχόλησης του ανθρώπου με τις πρώτες επιστήμες, το ζήτημα γυναικεία μόδα και ρούχο κάνει δυναμικά την επανεμφάνιση του κατά τα βυζαντινά χρόνια που κυρίαρχη τάση ήταν τα μακριά φορέματα και οι χιτώνες δεχόμενοι έντονες επιρροές από τα θρησκευτικά ήθη και πρότυπα. Συνεχίζοντας την επανάσταση στη μόδα κάνουν πάλι οι γυναίκες κάπου στην εποχή των Λουδοβίκων όπου κάνουν την εμφάνιση τους πιο αισθησιακά θέματα μόδας όπως, οι ζαρτιέρες, τα μεσοφόρια, τα καλσόν, δίνοντας στην Γαλλική γυναικεία μόδα μια αίγλη που διατηρεί ακόμα στις μέρες μας.

  Το γυναικείο ρούχο αρχίζει να γίνεται βαριά βιομηχανία κάπου στο 1920. Εκεί έχουμε και την γυναικεία επανάσταση, η γυναίκα πλέον επιλέγει πιο αποκαλυπτικά ρούχα, η τάση για φαρδιές γραμμές είναι γεγονός. Φούστες και φορέματα έχουν σχισμές, πιέτες και πετιούνται στα καλάθια των άχρηστων τα παπούτσια χωρίς τακούνι, η γόβες στιλέτο ήρθαν για να μείνουν. Mustγια την εποχή είναι το μήκος του ρούχου να είναι κάπου στο γόνατο, και τα μεγάλα καπέλα. Στα τέλη αυτής της δεκαετίας το γυναικείο παντελόνι με πρωτοπορώ την coco channel κάνει την εμφάνιση του. Αρχές του 1930 και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές εκτός του ότι φεύγει σιγά το φερμουάρ και έρχονται τα κουμπιά, εξακολουθεί η τάση για τα καπελά τύπου καμπάνες. Τα δύσκολα χρόνια της μόδας συνεχίστηκαν και τη δεκαετία του 40 που χαρακτηριστικέ η μαύρη δεκαετία  για τη μόδα, βασικό ύφασμα ήταν το βίσκοζ που αντικατέστησε το βαμβάκι λόγω κόστους και η μόνη καινοτομία είναι η εμφάνιση του vστα γυναικεία φορέματα.

  Η δεκαετία του 50 είναι μια αφετηρία για το γυναικείο ρούχο, τότε σχεδιάσθηκαν τα πιο κολακευτικά ρούχα για την γυναικά. Τα ψηλοτάκουνα έχουν πλέον καθιερωθεί ενώ έχουμε και την ανακάλυψη της λυκρας γεγονός που προκαλεί σάλο στη βιομηχανία της μόδας και του γυναικείου ρούχου.  Έχουμε τα πρώτα φορέματα σε α γραμμή, στράπλες για τα πιο βράδυνα και με τη βοήθεια ζώνης πιο μεσάτα μπλουζάκια. Πλησιάζοντας στο 1960 αλλάζουν όλα. Είναι η εποχή του rock, εδώ έχουμε πραγματικά μεγάλες αλλαγές στο γυναικείο ρούχο. Είναι η εποχή του μίνι στις φούστες (έγινε το σύμβολο της γυναίκας) του κάπρι στα παντελόνια και ναι έχουμε και μίνι καυτά σορτσάκια.

  Κατά το τέλος του 60 γίνονται και τα πρώτα βήματα για την ελληνική μόδα και έχουμε και τους πρώτους έλληνες βιοτέχνες που ασχολούνται με το pret-a-porte.

  Ξεδιπλώνοντας τα χρόνια φτάνουμε στο 1970-80 όπου όσο αφορά τη γυναικεία μόδα η κεντρική ιδέα είναι όλα στην υπερβολή. Πολύ κοντά, πολύ μακριά. Η σούπερ μίνι η μακριά τσιγγάνικη φούστα, οι εμπνεύσεις των σχεδιαστών είναι από τις μουσικές τάσεις και έτσι κυρίαρχο θέμα είναι τα floral εμπριμέ  και το punk style. Στη συνεχεία δημιουργείτε η τάση για τις μεγάλες βατές στους όμως . Στις αρχές του 80 η γυναίκα είναι πλέον ανεξάρτητη μπαίνει δυναμικά στην αγορά εργασίας. Ετσι το στυλ του γυναικείου ρούχου γίνεται πιο ανάλαφρο ώστε να είναι πιο άνετο στην καθημερινότητα και σε συνδυασμό με την άνοδο μεγάλων βιομηχανιών στο χώρο του αθλητικού ρούχου πρώτη λέξη της μόδας είναι τα αθλητικά παπούτσια ,τα κολάν, και τα τζιν.

  Από τις αρχές του ’90 αρχίζει να μπαίνει στο μυαλό μας το life style, τα περιοδικά μόδας είναι περισσότερα από τις εφημερίδες, η τηλεόραση και γενικά η διαφημίσει έχουν καταλάβει κυριολεκτικά το χώρο της γυναικείας μόδας, οι επιλογές της γυναίκας είναι παρά πολλές και σε συνδυασμό με την ενημέρωση  η γυναίκα από το 1990 και μετά είναι πιο κομψή, πιο όμορφη χωρίς απαραίτητα να ακολουθεί συγκεκριμένο ύφος ντυσίματος. Στο επίκεντρο είναι η γυναίκα με προσωπικότητα και στυλ.

  Στο πέρασμα λοιπόν αυτής της διαδρομής το γυναικείο ρούχο εξελίχθηκε και εξέλιξε το ωραίο γυναικείο φίλο. Σήμερα οι γυναίκες ξέρουν, ακολουθούν και προσαρμόσουν τις τάσεις της μόδας στην δική τους προσωπικότητα και τα δικά τους θέλω. Τέλος μην ξεχνάτε μόδα είναι και γυρίζει, κάντε λοιπόν μια ανανέωση στα ρούχα σας  κρατώντας κομμάτια από το παρελθόν προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο από το παρόν, δείχνοντας την προτίμηση σας στα ελληνικά γυναικεία ρούχα, άντε και καλά ψώνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου